Beteja për Urën e Zogut

“Zëri i Kulturës” / Episodi 20

Ura e Zogut mbetet një monument unik në vendin tonë, ndërtimi i së cilës përfundoi më 14 maj të vitit 1927 dhe lidhte të gjithë Shqipërinë e nën Matit me zonat veriore. Ajo është e tipit të varur dhe mbetet e veçantë për shkak të ndërtimit në atë kohë me betonarme dhe hekur.

Nismëtari i ndërtimit të saj ishte mbreti Ahmet Zogu, në nder të të cilit ura 478 metra e gjatë njihet edhe si “Ura e Zogut”. Prej vitesh njëra këmbë ka çeduar dhe ka nevojë për ndërhyrje të menjëhershme për stabilizimin dhe qëndrueshmërinë e strukturës, teksa reshjet e muajve të fundit kanë shtuar edhe më shumë dëmtimet e saj.

Podcasti i radhës i ciklit “Zëri i Kulturës” është fokusuar tek të rinjtë e Laçit, që prej vitesh protestojnë dhe kërkojnë marrjen e masave për restaurimin e monumentit. Elsa Sula, Elton Laska dhe Erjola Hysa rrëfejnë përpjekjen e aktivistëve të Qendrës Rinore Sebastia.

Gjithashtu ekspertja e mjedisit nga Qendra EDEN, Ermelinda Mahmutaj, analizoi situatën mjedisore dhe nevojën e ndërhyrjes për shpëtimin nga rrënimi të monumentit të kulturës të kategorisë së parë.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home3/nwmcvqij/public_html/wp-includes/functions.php on line 5109