Nata në qytetin e një mbi një dritareve, kartolina e Beratit

Lagjet muzeale “Mangalem” dhe “Goricë”, përmes banesave monumentale ofrojnë një kartolinë gjatë mbrëmjeve për vizitorët e shumtë të Beratit. Qyteti pasuri e UNESCO-s shndërrin nën hijen e natës edhe përmes objekteve të kultit dhe Urës së Goricës.

Kriza e çmimeve: Vala e dytë e goditjes për mjeshtrat shqiptarë

Në Shqipëri rezultojnë të paktën 500 artizanë që janë regjistruar vullnetarisht në Dhomën Kombëtare të Zejtarisë dhe qindra të tjerë të paregjistruar, që po kalojnë ditët më të vështira të aktivitetit të tyre si pasojë e krizës së rritjes së çmimeve, pa u rimëkëmbur ende nga pasojat e pandemisë së COVID-19.  

Trashëgimi e rrënuar: Banesat monumentale mbeten peng i restaurimeve

Shqipëria numëron rreth 1300 banesa të shpallura monumente kulture, por pjesa më e madhe e tyre janë lënë në mëshirë të fatit dhe projektet e restaurimit kanë mbetur në letër. Pronarët e tyre ankohen për mirëmbajtjen dhe neglizhencën e institucioneve të kulturës. DIBËR | TIRANË | DURRËS | ELBASAN | BERAT | GJIROKASTËR Në kullën … Continued

Rikthimi i turistëve i gjen kalatë dhe parqet arkeologjike pa ciceronë

Në kalatë dhe parqet arkeologjike të vendit numri i vizitorëve është rritur ndjeshëm pas krizës që shkaktoi pandemia e COVID-19, por në përgjigjet e qytetarëve që ju përgjigjën një pyetësori online të Medias Amfora, identifikuan si problem edhe mungesën e ciceronëve në këto site të trashëgimisë kulturore. Berati dhe Gjirokastra, dy qytete të banuara që … Continued

Rrënimi i shtëpive karakteristike të Beratit

FOTOLAJM/ Shtëpi karakteristike brenda Kalasë së Beratit. Qyteti i “një mbi një dritareve” dallon me ansamblet e lagjeve Mangalem, Kala e Goricë. Prej vitesh banesat në qytetin-muze që është pjesë e UNESCO-s që prej vitit 2008, përballen me largimin e banorëve apo mungesën e restaurimeve, duke sjellë degradimin e një pjese të banesave. Situatë e … Continued