Normanët kundër Perandorisë Bizantine

“Kultura në 1 minutë” / Episodi 14

Në territorin e Durrësit kanë ndodhur disa përplasje që lanë gjurmë të pashlyeshme në historinë europiane.

Aleks Komneni sapo ishte ulur në fronin e turbulluar të Perandorisë Romake të Lindjes, që kishte dalë nga një luftë e gjatë dhe rraskapitëse me bullgarët dhe rrezikohej seriozisht në lindje nga turqit selxhuk.

Ndërsa Robert Guiskardi kontrollonte të gjithë Italinë e Jugut. Ishte përfaqësuesi më i famshëm i familjes normano-vikinge Altavilla dhe synonte pushtimin e Kostandinopojës.

Ata u përballën në Durrës, nga qershori i vitit 1081 deri në shkurt të vitit 1082. Fitimi i luftës me tradhëti nga Robert Guiskardi, solli graduale të Perandorisë Romake të Lindjes (“Perandorisë Bizantine”), për të mos u ringritur më kurrë.

Për më shumë ndiqni videon e publikuar në krye.

_________

Producent dhe narrator: Geri Emiri
Informacioni historik: Dorian Hatibi
Video-produksioni: Arlind Veshti

Kjo seri videosh informuese po zhvillohet me mbështetjen e projektit “Media for All”, financuar nga Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar. Mendimet dhe opinionet e shprehura në video i përkasin autorëve dhe nuk përkojnë domosdoshmërisht me qëndrimet e donatorit”.

Foto në krye: Pjesë nga video e publikuar.

Referenca:

1. Komnena, Ana. Alekseida. Burime tregimtare bizantine pёr historinё e Shqipёrisё shek. X-XV. Tiranё, 1975;

2. Malaterra, Goffred. De rebus gestis Rogerii Calabriae.