Zbulime të reja arkeologjike tek “Veliera”

VËZHGIM/

Mesditën e sotme vijimi i gërmimeve për hapjen e tunelit nëntokësor të projektit “Veliera” në Durrës, nxorri në dritë zbulime të reja arkeologjike.

Pak metra larg strukturave murale të zbuluara më herët, u evidentuan objekte gjatë gërimimit të firmës që po zbaton projektin.

“Kemi të bëjmë me pjesë objektesh qeramike, të harkuara nga veprimtaria e dallgëve të detit”, dekalaroi drejtuesi i gërmimeve, Dr. Asc. Eduart Shehu.

Nën monitorimin e arkeologëve dhe punonjësve të Drejtorisë së Kulturës Durrës (DRKKD), këto objekte u grumbulluan dhe dërguan në Muzeun Arkeologjik Durrës, ku më herët janë dërguar topat, gjylet dhe objektet e zbuluara.

Vijimi i punimeve ka sjellë ndërhyrjen në perimetrin e gjetjeve arkeologjike, duke vijuar me shpimin me sondë dhe betonizimin, veprim që Gjykata Administrative Durrës e pezulloi.

Muret e zbuluara, pjesë e konakut të princ Vidit

Strukturat e zbuluara sipas Shehut, i përkasin një bastioni osman, mbi të cilin më vonë është ndërtuar konaku i princ Vidit. Por gurët e përdorur janë mbledhur në të gjithë qytetin dhe i përkasin shekujve të ndryshëm.

Pak metra më lart nga strukturat murale të zbuluara, është mbuluar me gur çakull një pjesë e murit rrethues të qytetit.

Objektet prej qeramike të zbuluara ditën e sotme

Teksa ministria e Kulturës nuk ka dhënë një deklaratë zyrtare mbi ruajtjen ose jo të mureve të zbuluara, apo vijimin e gërmimeve arkeologjike, burime për Amfora.al bëjnë të ditur se pritet që të vazhdohet me sondazhet (gërmimet) arkeologjike në këto pjesë.

Gërmimet për hapjen e tunelit nëntokësor

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home3/nwmcvqij/public_html/wp-includes/functions.php on line 5109