Manastiri i 40 Shenjtorëve, monumenti me arkitekturë unike në Shqipëri   
Redaksia - Amfora.al 24 Janar 2024

Një manastir që përkujton 40 shenjtorë përshkruhet si një pikë e rëndësishme pelegrinazhi përgjatë h...

Metamorfoza e kalasë mesjetare të Peqinit
Redaksia - Amfora.al 19 Janar 2024

Një kala mesjetare gjendet pranë qendrës së qytetit modern të Peqinit, në Shqipërinë e Mesme. Mendoh...

Kulla e Mic Sokolit, simbol i luftëtarit që i vuri gjoksin topit armik
Kulla e Mic Sokolit, simbol i luftëtarit që i vuri gjoksin topit armik
Redaksia - Amfora.al 23 December 2023

Figura e një luftëtari malësor që i del përpara grykës së një topi osman është fiksuar në memorien e kombit shqiptar, si një nga momentet kulminante të qendresës sonë për pavarësi. Kulla e Mic Sokolit ku ai u lind, gjendet në fshatin Bujan të Tropojës.

Lexo Artikullin
Kështjella e Hotit, dominuese e rrugës kufitare me Malin e Zi
Kështjella e Hotit, dominuese e rrugës kufitare me Malin e Zi
Redaksia - Amfora.al 18 December 2023

Pranë kufirit të Shqipërisë me Malin e Zi, në Hanin e Hotit, ngrihet një kështjellë nga e cila ka fushëpamje të gjerë. Ajo mendohet se daton nga shekulli VI i Erës Sonë dhe është ndërtuar në kodrën mbi skajin më jugor të Liqenit të Shkodrës.

Lexo Artikullin
Kalaja 34 hektarë në Grazhdan, më e madhja e Antikitetit të Vonë 
Kalaja 34 hektarë në Grazhdan, më e madhja e Antikitetit të Vonë 
Redaksia - Amfora.al 27 November 2023

Krahina e Dibrës është e njohur për traditat, luftërat dhe qëndresën kundër pushtuesit. Një kala 34 hektarë në fshatin Grazhdan dëshmon për fortifikimin më të madh të Antikitetit të Vonë në Shqipëri.

Lexo Artikullin
Nuk ka postime Te gjitha te shfaqura