Monumentet e harruara: Raportoni për gjendjen e tyre

Media Amfora fton qytetarët, ekspertët apo përfaqësuesit e shoqërisë civile, që të raportojnë mbi raste konkrete të monumenteve të lëna në harresë nga institucionet që duhet të kujdesen për to. Nga skaji jugor e deri në veri të Shqipërisë, një numër i konsiderueshëm monumentesh që mbartin vlera kulturore dhe historike janë në prag shkatërrimi. Për … Continued

Investime me pikatore: Qeveria i lë parqet arkeologjike në harresë

Pas një viti të vështirë për shkak të pandemisë së COVID-19, vizitorët po rikthehen sërish në parqet arkeologjike dhe kalatë historike të vendit. Por ndërsa shifrat tregojnë rritje të ardhurash nga shitja e biletave, investimet në gjashtë vitet e fundit kanë qenë vetëm 3.2 milionë euro – një pjesë e së cilave nga donacione të … Continued

MuZEH Lab

“Zëri i Kulturës” / Ep. 3 “MuZEH Lab”, thjesht një muze klasik apo edhe një laborator kreativ?! Hapësira më e re kulturore e krijuar në qytetin e Durrësit sjell një muze bashkëkohor që synon që përmes ekspozimit të objekteve të së shkuarës të kthehet në një ambient kreativ që bëhet shkëndi për të gjeneruar ide … Continued

Qeveria i vë kazmën trashëgimisë kulturore, shemb Teatrin Kombëtar dhe vlerat europiane

“Ditë e trishtuar për trashëgiminë kulturore në Shqipëri dhe Europë”, kështu nisi postimi i organizatës për tashëgiminë kulturore, “Europa Nostra” paraditen e 17 majit. Në orët e para të mëngjesit qindra forca policie të maskuara nxorrën me forcë aktorët dhe aktivistët që qëndronin në ambientet e Teatrit Kombëtar. Operacioni u pasua nga ndërhyrja e fadromave … Continued

Monumentet e kulturës, “viktimë” e motit të keq dhe mungesës së restaurimeve

Mungesa e ndërhyrjeve restauruese në vite bëri që përmbytjet e fillimit  të dhjetorit të dëmtonin disa monumenteve të rëndësishme kulture, ndërsa reshjet ndikuan në shembjen e disa banesave në Gjirokastër dhe një muri të Kalasë së Libohovës.  *Autor: Geri Emiri | BIRN | Durrës Moti i keq i fillimit të dhjetorit shkaktoi probleme të shumta në Shqipëri, duke shkatërruar ura … Continued

1 vit “Amfora.al”, zëri për mbrojtjen e arkeologjisë dhe monumenteve të kulturës!

“Amfora.al” lindi si një punim diplome përgjatë vitit 2017, në “Atelien e Multimedias”, pjesë e Departamentit të Gazetarisë dhe Komunikimit, në Universitetin e Tiranës, viti III, Bachelor. “Krijimi i blogut jofitimprurës“Amfora.al”përbën edhe finalizimin e një dëshire të kahershme që unë kam pasur, e që lidhet me përgjegjësinë qytetare dhe profesionale për të raportuar mbi gjendjen … Continued