Hapja e Eko Parkut më 1 qershor mbetet në premtimet e Ramës dhe Sakos

Hapja e “Eko Parkut” më 1 qershor përgjatë dy viteve, 2021 dhe 2022 në fushën kur dikur ishte vendgrumbullimi i mbetjeve urbane të Durrësit dhe Shijakut, është premtuar nga kryeministri Rama dhe kryebashkiakia e Durrësit, Emiriana Sako. Sot dhe pse vepra ka përfunduar, ajo qëndron ende e mbyllur për publikun në pritje të përurimit. PORTO-ROMANO, DURRËS Grupi … Continued

Qyteti me nëntokën muze

“Kultura në 1 minutë” / Episodi 16 Deri më sot kemi dëgjuar për muze nëntokësor apo për qytete të nëndheshme, por jo për të gjithë nëntokën e një qyteti të shpallur muze. Video e radhës e serisë “Kultura në 1 minutë” trajton një vendim unikal të vitit 1961, ku qeveria e kohës e shpalli të … Continued

5 vite Media Amfora, dedikuar arkeologjisë dhe monumenteve të kulturës

Më 11 shkurt Media Amfora shënoi 5 vjetorin e themelimit të saj, duke përfaqësuar sot një media online me fokus raportimin për arkeologjinë dhe trashëgiminë kulturore materiale.Si një krijim inovator, Media Amfora lindi filimisht në formën e një punimi diplome nga studenti i gazetarisë në atë kohë,Geri Emiri, në nivelin arsimor “Bachelor”, në “Atelien e … Continued

Media Amfora nderohet me titullin “Mirënjohja e Qytetit” të Durrësit

Në 5 vjetorin e themelimit të Medias Amfora, ajo u nderua me titullin e lartë, “Mirënjohja e Qytetit”, dorëzuar nga Shoqata Durrësi Autokton, “Për kontributin në informimin me paanësi dhe profesionalizëm të problemeve në fushën e trashëgimisë kulturore, si edhe ekspozimin e tyre në rajonin e Durrësit”. Mbrëmjen e 11 shkurtit Media Amfora u nderua … Continued

Ballkani në TikTok: Kambana alarmi mbi qasjen e fëmijëve në aplikacion

Mosha minimale e kërkuar për të hapur një llogari në TikTok nuk ka bërë asgjë për të ndaluar mijëra fëmijë në Ballkan nën moshën 13 vjeç që të kenë qasje në aplikacionin me video të shkurtra. Një anketim i BIRN zbulon se prindërit dhe mësuesit po hasin vështirësi të qëndrojnë në krye të rreziqeve të … Continued

Grupimi “Bicycle Durrës” nderohet me titullin “Mirënjohja e Qytetit”

Mbrëmjen e së hënës grupimi qytetar “Bicycle Durrës” u nderua me titullin “Mirënjohja e Qytetit”, nga Shoqata Durrësi Autokton. Kryetari i shoqatës, Abdulla Deliallisi, çmoi angazhimin e të rinjve në krijimin e një komuniteti për përdoruesit e biçikletës në qytet dhe angazhimin për krijimin e infrastrukturës së nevojshme. “Për kontributin në krijimin e një grupi … Continued

Orikumi antik, “ishulli arkeologjik” i kërcënuar nga ushtria dhe piratët!

*Autor: Geri Emiri | Porta Vendore | Vlorë Në rrugën përbri plazhit të Orikumit, syri të rrok nga Gadishulli i Karaburunit deri në Vlorë. Rruga panoramike ndërpritet nga një portë hekuri! Duket sikur të fton për lundrim detar. Përbri saj, në të dyja anët qëndrojnë dy fener, njëri jeshil dhe tjetri i kuq. Janë ata karakteristikët, që i orientojnë … Continued

Zbulimi arkeologjik u “gërrye” me ekskavator gjatë karantinës

*Gjatë periudhës së izolimit të imponuar nga pandemia e COVID-19, institucionet e mbrojtjes së trashëgimisë kulturore akuzohen se dështuan të monitoronin aktivitetin e sipërmarrjeve të ndërtimit në zonat me intensitetet të lartë arkeologjik – duke sjellë dëmtimin e gjetjeve arkeologjike.   Autor: Geri Emiri | BIRN | Durrës Më 4 shkurt 2020, teksa po punohej në një “nyje komanduese” në … Continued

Zbulim i ri arkeologjik në Durrës, gjatë punimeve të ujësjellësit

Autor: Geri Emiri | Porta Vendore | Durrës *Struktura arkeologjike dolën në dritë gjatë punimeve të Ujësjellës Kanalizimeve Durrës (UKD) pranë prefekturës së qytetit, më 5 shkurt. Strukturat e evidentuara nga arkeologët janë identifikuar si të palëvizshme nga vendi. Sipas arkeologes Brikena Shkodra-Rrugia, zbulimi i strukturave në 3 metra thellësi dhe nga materiali i pranishëm në to, datojnë përafërsisht në … Continued

Mjetet dhe teknikat e raportimit të lajmit lokal

Ky publikim i dytë, edituar rishtazi dhe që vjen në formën e një manuali të shkurtër, synon të përmbledh disa prej karakteristikave të lajmit me interes lokal dhe teknikave që mund të përdoren për pasurimin e tij, në kushtet kur lajmi i shkurtër është shtuar ndjeshëm me praninë e medias online dhe thellimi në gazetarinë … Continued