Kompleksi i termes publike romake në Durrës, i fshehur pas kangjellave

Punimet që po realizoheshin për ndërtimin e pallatit të kulturës në Durrës, pak nga pak nxorën në dritë rrënoja antike që sollën ndalimin e menjëhershëm të punimeve. Në vitin 1960 mori formë gërmimi arkeologjik që zbuloi një kompleks termal që shërbente në periudhën kur qyteti i Durrësit ishte nën ndikimin romak. I realizuar në një … Continued

MuZEH Lab

“Zëri i Kulturës” / Ep. 3 “MuZEH Lab”, thjesht një muze klasik apo edhe një laborator kreativ?! Hapësira më e re kulturore e krijuar në qytetin e Durrësit sjell një muze bashkëkohor që synon që përmes ekspozimit të objekteve të së shkuarës të kthehet në një ambient kreativ që bëhet shkëndi për të gjeneruar ide … Continued

Zbulimi arkeologjik u “gërrye” me ekskavator gjatë karantinës

*Gjatë periudhës së izolimit të imponuar nga pandemia e COVID-19, institucionet e mbrojtjes së trashëgimisë kulturore akuzohen se dështuan të monitoronin aktivitetin e sipërmarrjeve të ndërtimit në zonat me intensitetet të lartë arkeologjik – duke sjellë dëmtimin e gjetjeve arkeologjike.   Autor: Geri Emiri | BIRN | Durrës Më 4 shkurt 2020, teksa po punohej në një “nyje komanduese” në … Continued

Qytetarët dhe arkeologët zbulojnë Durrësin e antikitetit të vonë

Autor: Geri Emiri | Porta Vendore | Durrës *Disa nga familjet durrsake kanë hapur dyert e shtëpive të tyre, duke i ofruar oborret arkeologëve, të cilët po zbulojnë detaje mjaft të rëndësishme mbi antikitetin e vonë të qytetit. Dashamirësia e durrsakëve mbi arkeologjinë dhe zbulimet e reja shkon deri aty sa ata pranojnë të japin pjesë nga oborret e shtëpive … Continued

‘Rilindja Urbane’ betonizoi memorien kolektive të Durrësit

*Bashkia harxhoi miliona euro nëpërmjet programit të Rilindjes Urbane për t’i dhënë një imazh të ri dy shesheve kryesore të Durrësit, por kritikët ankohen se projektet nuk respektuan trashëgiminë historike dhe memorien kolektive të qytetit bregdetar. Autor: Geri Emiri | BIRN | Durrës Ora shënon 12 e paradites dhe rrezet e diellit shkëlqejnë në sheshin “Liria” të shtruar me pllaka … Continued

Pas rifillimit të “Velierës”, rrafshohet shumica e zbulimeve arkeologjike

Rifillimi i punimeve për ndërtimin e projektit ‘Veliera’ në Durrës javët e fundit, ka lënë pas vetëm një pjesë të mureve të zbuluara, pasi pjesa tjetër u shemb me mjete të rënda, për shkak se vijimi i projektit parashikonte ndërtimin e njërës prej këmbëve të “Velës” mbi to. Në mungesë të monitorimit arkeologjik në ditët … Continued

Apeli i hap rrugë ndërtimit të “Velierës” në zonën arkeologjike “A”

Gjykata Administrative e Apelit vendosi në dhomën e këshillimi t’i hapi rrugën ndërtimit të projektit “Veliera”, duke pushuar gjykimin e çështjes dhe prishur vendimin e Gjykatës Administrative Durrës, që kishte ndaluar kryerjen e punimeve ndërtimore në zonën arkeologjike “A”. Autor: Geri Emiri | BIRN | Tiranë Punimet për ndërtimin e Velierës. Foto: Geri Emiri. Gjykata Administrative e Apelit vendosi të … Continued

Rrugëtimi i “Amfora.al”, dy vite pas nisjes

Më datë 11 mars 2017 u themelua blogu “Amfora.al”, që nisi raportimin intensiv mbi zhvillimet që lidheshin me arkeologjinë përgjatë zbatimit të projektit “Veliera”, në Durrës. Duke luajtur rolin e medias “ëatch dog” në një sistem demokratik, institucionet u vendosën përballë fakteve për dëmtimet e arkeologjisë, duke ndërhyrë disa herë, siç ishte ndalimi i thyerjes … Continued

Neglizhenca shkatërron një tjetër zbulim arkeologjik në Durrës

Tre furra qeramike që besohet se i përkasin antikitetit të vonë u zbuluan në shtator 2017 ngjitur me Muzeun Arkeologjik në Durrës, por dy prej tyre u shkatërruan nga shirat në nëntor, ndërkohë që institucionet shtetërore dhe kompania private ia lënë përgjegjësinë njëra-tjetrës.   *Autor: Geri Emiri | BIRN | Durrës Shirat në fund të muajit nëntor 2017 mbuluan me ujë … Continued