Çezari dhe Pompeu, përballja që ndryshoi botën antike – Pj. 2

“Kultura në 1 minutë” / Episodi 5 – PJESA E DYTË

Në serinë e kaluar trajtuam nisjen e përballjes epike midis Çezarit dhe Pompeut, në vitin 48 të Erës Sonë.

Senati i Romës i kërkoi Çezarit tё kthehej nё kryeqytet pa legjionet e tij dhe tё linte komandёn e ushtrisё, por ai nuk ju bind dhe u përball me Pompeun, që udhëhoqi një fushatё ndёshkimore kundёr tij.

Për 7 muaj rresht në prapatokën e Durrësit u zhvilluan një seri konfrontimesh pёrmes betejave të ashpra midis kampeve ushtarake të dy gjeneralëve romak.

Fati i luftёs do tё pёrcaktohej nga tradhtia. Dy vёllezёr me origjinё gjermane e tradhёtuan Çezarin dhe njoftuan për pikat e dobёta tё frontit të tij.

Për më shumë ndiqni videon e publikuar në krye dhe mësoni për fitoren e Çezarit pas humbjes që pësoi në Durrës.

_________

Producent dhe narrator: Geri Emiri
Informacioni historik: Dorian Hatibi
Video-produksioni: Arlind Veshti
Kjo seri videosh informuese po zhvillohet me mbështetjen e projektit “Media for All”, financuar nga Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar. Mendimet dhe opinionet e shprehura në video i përkasin autorëve dhe nuk përkojnë domosdoshmërisht me qëndrimet e donatorit”.

Foto në krye: Pjesë nga video e publikuar.

Harta ilustruese: Mikel Nushi – Pjesë e librit “Historia e Durrësit”, D. Hatibi. 2021.

Referenca: Julius Caesar: De bello civili.

George Veith: Fushata e Durrёsit ndёrmjet Çezarit dhe Pompeit. Tiranё, 2006.