Durrësi po e paguan dyfish projektin e padëshiruar “Veliera”

Pesë vjet pas fillimit të punimeve, projekti kontrovers “Veliera” ende nuk ka përfunduar, ndërsa kostot kanë kapërcyer në 9 milionë euro. Dëmtimi i gjetjeve arkeologjike dhe imazhit të qytetit vijon t’i zemërojë qytetarët, ndërsa shoqëria civile kërkon rihapjen e hetimeve për zyrtarët e përfshirë. Një autovinç me krah të gjatë rreth 30 metra është shfaqur … Continued

Ekskavatorët e ‘Velierës’ shkatërrojnë muret e konakut të Princ Vidit

Rifillimi i punimeve për ndërtimin e projekti ‘Veliera’ në Durrës u krye pa monitorim arkeologjik, duke sjellë shkatërrimin e pjesshëm të ndërtesës së periudhës osmane, që u përdor një shekull më parë si konak për Princ Vidin. Autor: Geri Emiri | BIRN | Durrës Mjetet e rënda u rishfaqën gjatë fundjavës dhe gërmimet e ekskavatorit kthyen në një pirg gurësh, … Continued

Zbulimet arkeologjike tek “Veliera”, kafe dhe parkim makinash!!!

Që prej muajit shkurt 2017, kur dolën në dritë zbulimet arkeologjike tek sheshi përpara portit të Durrësit, një kalvar dëmtimesh, protestash dhe procesesh gjyqësore e kanë shoqëruar ndërtimin e sheshit. “Veliera”, një investim mbi 6 milion dollar i bashkisë Durrës, dha shumë para për strukturën prej betoni dhe disa thërrime për gërmimet e sondazhet arkeologjike. … Continued

Betonizohen zbulimet arkeologjike të periudhës romake tek “Veliera”

VËZHGIM/ Është mbuluar me beton një nga strukturat e zbuluara nga sondazhet arkeologjike, pas nisjes së zbatimit të projektit “Veliera”, në qytetin e Durrësit. Shtresat e betonit kanë mbuluar sondazhin numër 3, që sipas Këshillit Kombëtar të Arkeologjisë (KKA), struktura është një “pilastër romak” (që shërbente për mbajtjen, përforcimin e murit, ku supozohet prania e … Continued

Palmat tek “Veliera” dëmtojnë arkeologjinë dhe shkelin vendimet e gjykatave

HULUMTIM/ Prej rreth 6 muajsh vijojnë me intensitet të lartë deri në orët e mbrëmjes, punimet për ndërtimin e sheshit të ri të qytetit të Durrësit, pagëzuar me emrin “Veliera”. Pas daljes në dritë të strukturave murale, këmbëngulja e qytetarëve të Durrësit detyroi frimën që po zbaton punimet, që mos t’i dëmtonte plotësisht gjetjet arkeologjike. … Continued

Gërmimet arkeologjike në Durrës zbulojnë disa varre

VËZHGIM/ Sondazhet arkeologjike në kantierin e ndërtimit të sheshit të ri të Durrësit, “Veliera”, kanë nxjerrë në dritë disa varre dhe struktura murale. Deri më tani janë zbuluar 3 varre, për të cilat po punohet që të kryhet dokumentimi i plotë i tyre. Po ashtu janë zbuluar struktura që presin të datohen në vijim. Kjo … Continued

Durrës, mbetjet arkeologjike hidhen në det ose shiten

HULUMTIM/ Rreth dy javë më parë nisi puna për hapjen e tunelit nëntokësor për automjetet, në sheshin e ri të Durrësit, pagëzuar me emrin “Veliera”. Dherat e nxjerra nga tabani i rrugës, por edhe nga shpimi me sondë, u depozituan pak metra më tutje, në bregdetin e “Vollgës”. Veprim për të cilin firma u gjobit … Continued

Mbrojtja e arkeologjisë, qytetarët protestojnë kundër punimeve tek “Veliera”

Paraditen e djeshme qytetarë të Durrësit dhe të Tiranës, janë mbledhur në sheshin ku po kryhen punimet për ndërtimin e “Velierës”, duke i kërkuar bashkisë Durrës që firma e kontraktuar prej saj të ndalojë punimet pranë gjetjeve arkeologjike. Kjo sipas tyre, bazuar në urdhërin e gjykatës administrative, për të ndaluar punimet pranë kësaj zone. Në … Continued