Shpreh opinionin tënd ose raporto për trashëgiminë kulturore dhe historike

Gazetarët kanë gjithmonë nevojë për raportimin tuaj! Ju tashmë ju mund t’i adresoni informacionet që keni në faqen e Medias Amfora përmes një platforme të sigurt, e njohur si Raportimi i Qytetarëve të Angazhuar. Media Amfora ka gjithmonë nevojë për opinionin dhe informacionet që ju keni për trashëgiminë kulturore, historike, arkeologjinë dhe mjedisin. Ne publikojmë … Continued

Arkeologët zbulojnë se Porti i Durrësit gjendej më në veri nga i sotmi

Arkeologët shqiptaro-francezë pas një kërkimi 7 vjeçar mendojnë se limani antik i Durrësit gjendej më në veri të portit të sotëm tregtar, duke u fokusuar në analizimin e shtresave gjeologjike për të identifikuar zonën ku ngrihej porti në antikitet. Porti dhe Durrësi duken si sinonime, për qytetin që mbajti frymën gjallë të lidhur ngushtësisht me … Continued

Bazilika Paleokristiane e Elbasanit: Një monument i harruar pranë qendrës së qytetit

Në qytetin e Elbasanit që prej vitit 2007 dolën në dritë rrënoja të një objekti kulti, përcaktuar si “Bazilika Paleokristiane Extra-muros”. Pavarësisht gërmimeve arkeologjike të shpeshta, monumenti pret dokumentimin e plotë dhe kthimin në të vizitueshëm. Pranë qendrës së qytetit të Elbasanit, përbri pedonales dhe fshehur pas një lulishte, duken rrënojat e një bazilike paleokristiane. … Continued

Romani mesjetar i Florimontit

“Kultura në 1 minutë”/ Episodi 12 Eposi i Romanit të Florimontit u shkruajt në epokën e poemave epike dhe romaneve kalorësiake. Shkrimtari francez, Aimon de Varenes, shkroi në vitin 1188 njё nga veprat mё tё njohura dhe tё lexuara tё Periudhёs sё Mesjetёs, titulluar “Romani i Florimontit”. Poema rrëfen jetёn dhe bёmat e Florimontit, djalit … Continued

Strategu që ringriti Durrësin në errësirën mesjetare

“Kultura në 1 minutë” / Episodi 10 Mesjeta e Hershme nuk ishte një periudhë e mirë për asnjë qytet europian, përfshirë edhe Durrësin. Ato ishin përballur me pasojat shkatërrimtare të dyndjeve të disa popujve në Ballkan. Durrësi ishte kthyer në një qytet të thjeshtë, por gjithçka ndryshoi pasi longobardët pushtuan Ravenën dhe bizantinët u detyruan … Continued

Zotërimi i Durrësit nga Mbretëresha Teuta, vetëm një legjendë

“Kultura në 1 minutë” / Episodi 9 Imazhin e Mbretëreshës Teuta e keni parë shpesh të lidhur me qytetin e Durrësit, por historia dëshmon se ajo nuk mundi të kishte një lidhje reale me qytetin, për sa kohë nuk mundi ta zotëronte atë. Ajo ishte gruaja e dytë e mbretit Agron dhe nisi sundimin pas … Continued

“Refrigerium”, zbulohet për herë të parë riti i veçantë i varrimit

“Kultura në 1 minutë” / Episodi 8 Gjatë gërmimeve të realizuara në muajt shtator-tetor 2021 nga arkeologët u arrit të zbulohet një rit varrimi shumë i veçantë dhe që haset për herë të parë në territorin e Durrësit. Ai mendohet se është i pari i këtij lloji edhe në territorin e Shqipërisë. Refrigeriumi ishte një … Continued