Konsujt, farmacistët dhe mjekët e parë modern në Durrës

“Kultura në 1 minutë” / Episodi 20

Familja Tedeschini (Tedeskini) ishte aq fisnike sa kishte stemën dhe vulën e saj autentike. Ata mbërritën në Durrës nga Abruzzo e Italisë në vitin 1767. Pinjollët e saj shuheshin si mjekë, farmacistë, teologë, diplomatë dhe tregtarë të zotë.

Një prej trashëgimtarëve, Emidio Tedeschini II lindi në Durrës më 20 prill të vitit 1909 dhe ishte një intelektual brilant, besimtar i devotshëm dhe avokat i guximshëm. Mësoni më shumë për historinë e saj përmes videos së publikuar në krye dhe intervistës me një prej trashëgimtarëve të saj, djalin e Emidios, Josef Tedeschini IV.

Klikoni këtu dhe mësoni për historinë e përmbledhur të familjes, që nga momenti i ardhjes në Durrës dhe deri në ditët e sotme, duke u njohur me konsujt, farmacistët dhe mjekët e parë modern në Durrës.

_________

Producent dhe narrator: Geri Emiri

Informacioni historik: Dorian Hatibi

Video-produksioni: Arlind Veshti

Grupimi Informal “Busulla e Trashëgimisë” publikon herë pas here historikun e përmbledhur të familjeve të vjetra të Durrësit. Klikoni KËTU dhe ndiqni të gjitha publikimet e kategorisë “Qyteti që Rrëfen”.

Publikimi në krye u realizua nga Grupimi Informal “Busulla e Trashëgimisë”, në kuadër të projektit “Qyteti që Rrëfen”, me mbështetjen financiare të Leviz Albania, një projekt i Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim, SDC dhe në bashkëpunim me Median Amfora. Mendimet dhe opinionet e shprehura i përkasin autorëve dhe nuk përkojnë domosdoshmërisht me qëndrimet e donatorit”.

Media Amfora publikon herë pas here video të ciklit të shkurtër informues për historinë dhe trashëgiminë kulturore. Klikoni KËTU dhe ndiqni të gjitha publikimet e kategorisë “Kultura në 1 Minutë”.

Foto në krye: Pjesë nga video e publikuar.

Referenca:

  1. Dibra, Zenepe. Fjalori Enciklopedik i Hapësirës Shkodrane. 2;
  2. Grim, Gerhard. Johan George von Hahn – Jeta dhe Vepra. Mynich. 1964;
  3. Maximilian I. Recollection of my life. Vëll. II. 1868;
  4. Pllumi. Zef. Dr. Emidio Tedeskini. Pak kujtime për të. Hylli i Dritës. 2004;
  5. Përmbledhje e dokumenteve venedikase dhe osmane të shekullit të XVIII.

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home3/nwmcvqij/public_html/wp-includes/functions.php on line 5109