Trashëgimi e rrënuar: Banesat monumentale mbeten peng i restaurimeve

Shqipëria numëron rreth 1300 banesa të shpallura monumente kulture, por pjesa më e madhe e tyre janë lënë në mëshirë të fatit dhe projektet e restaurimit kanë mbetur në letër. Pronarët e tyre ankohen për mirëmbajtjen dhe neglizhencën e institucioneve të kulturës. DIBËR | TIRANË | DURRËS | ELBASAN | BERAT | GJIROKASTËR Në kullën … Continued

Rikthimi i turistëve i gjen kalatë dhe parqet arkeologjike pa ciceronë

Në kalatë dhe parqet arkeologjike të vendit numri i vizitorëve është rritur ndjeshëm pas krizës që shkaktoi pandemia e COVID-19, por në përgjigjet e qytetarëve që ju përgjigjën një pyetësori online të Medias Amfora, identifikuan si problem edhe mungesën e ciceronëve në këto site të trashëgimisë kulturore. Berati dhe Gjirokastra, dy qytete të banuara që … Continued

“Pasi Urën e Hoshtevës e mori lumi, nafta merr manastiret e Zagorisë”

Në verilindje të Gjirokastrës gjendet Krahina e Zagorisë. Fshatrat e saj shtrihen në shpatet e një lugine të përshkuar nga lumi i Zagorisë, e cila kufizohet nga mali i Dhëmbelit në lindje dhe i Lunxhërisë në perëndim. Krahina ndër shekuj ka trashëguar një numër të madh kishash pasbizantine dhe një manastir në fshatin Nivan, që … Continued

Monumentet e kulturës, “viktimë” e motit të keq dhe mungesës së restaurimeve

Mungesa e ndërhyrjeve restauruese në vite bëri që përmbytjet e fillimit  të dhjetorit të dëmtonin disa monumenteve të rëndësishme kulture, ndërsa reshjet ndikuan në shembjen e disa banesave në Gjirokastër dhe një muri të Kalasë së Libohovës.  *Autor: Geri Emiri | BIRN | Durrës Moti i keq i fillimit të dhjetorit shkaktoi probleme të shumta në Shqipëri, duke shkatërruar ura … Continued