Interpretations of Albania’s April 7th Invasion

Figure 1. A collage of pictures depicting the Italian invasion of Albania: 1.1 Italian Army enters Tirana, April 8th, 1939. 1.2 Mujo Ulqinaku. 1.3 A Propagandistic Sketch of Italian Invasion of Albania, published in the Soviet Union in 1939. Sources: Wikimedia Commons. Introduction The invasion of Albania by Fascist Italy on April 7th holds multifaceted … Continued

Butrinti, “parajsa arkeologjike dhe mjedisore” e Shqipërisë

Parku Kombëtar i Butrintit gjendet midis ujërave të liqenit dhe të Detit Jon, duke gërshetuar një peizazh mbresëlënës. Rrënojat arkeologjike dhe monumentet ofrojnë dëshmi të zhvillimit të qyetit nga antikiteti deri në mesjetë, mishëruar në teatrin antik, bazilikën, mozaikët, portat antike dhe kullën veneciane.

Rishikimi i historisë: Si i vlerësoni tekstet shkollore?

Media Amfora pyet herë pas here audiencën e saj dhe kërkon informacione, opinione dhe sugjerime për tema që lidhen me trashëgiminë kulturore, arkeologjinë dhe historinë. Na ndihmoni që të raportojmë duke plotësuar pyetësorin e publikuar më poshtë.

Organizatat e Shoqërisë Civile kthehen në faktor ndikues në jetën sociale dhe politike të vendit

Organizatat e Shoqërisë Civile në Shqipëri dëshmuan një rol të rëndësishëm në menaxhimin e krizave natyrore të shkaktuara nga tërmeti i 26 nëntorit 2019 dhe pandemia e COVID-19. Teksa kontributet e tyre shtohen dita-ditës, ekspertët kërkojnë që të rritet ndërveprimi me institucionet dhe ato t’i implementojnë rekomandimet që marrin. Organizatat e Shoqërisë Civile në Shqipëri … Continued

Organizatat e Shoqërisë Civile: Të brishta financiarisht, por të motivuara

Raportet për Organizatat e Shoqërisë Civile në vend tregojnë rritje të numrit të tyre vit pas viti, por ato vijojnë të mbeten të brishta financiarisht. Megjithatë ato vazhdojnë të japin kontribut në përmirësimin e shoqërisë dhe institucioneve, teksa ekspertët bëjnë thirrje për mos ndikim politik ndaj këtij sektori. Në Shqipëri koncepti dhe ndërveprimi përmes Organizatave … Continued

Xhamia e Pazarit në Gjirokastër

Media Amfora i uron të gjithë besimtarëve myslimanë Gëzuar Fitër Bajramin! Lutemi për agjërim të pranuar për ata që sakrifikuan ushqimin dhe pijen përgjatë një muaji në shenjë adhurimi ndaj Zotit dhe urojmë për kujdes më të shtuar ndaj arkeologjisë dhe monumenteve të kulturës. _____ Xhamia e Pazarit në Gjirokastër E njohur edhe si “Xhamia … Continued

Vlora, qyteti ku pavarësia ka banesën e saj

Më 28 nëntor të vitit 1912 populli shqiptar i ardhur nga të gjitha viset shpalli pavarësinë e vendit. Ballkoni i vogël mblodhi tok baballarët e kombit me në krye Ismail Qemalin, që shpallën mëvetësinë nga Perandoria Osmane. Ndërtesa që sot gjendet në qytetin e Vlorës pranë Skelës gjatë vitit 1913 shërbeu si seli për qeverinë … Continued